Светлината, движението, обекти/картинки в черно и бяло стимулират визуалните нервни пътища в мозъка на бебето

“След като ЗРЕНИЕТО е способността, която ще използвам най-много в приключението да науча всичко за моя свят, моля помогни ми да се науча да виждам.“  

– Гетман,  „Мамо и Татко, Научете ме да виждам“

Очите ни са предназначени за виждане, а осъзнаването на това, което виждаме се нарича ЗРЕНИЕ.  

В развитието на зрението се включва цялото тяло. Бебето се учи да координира всички усещания като цяло, да събира, обработва и съхранява информация получена чрез очите, допира (при масаж и движение), слуха, обонянието и вкуса.  

Да вземем за пример бебе, което слуша майка си докато му масажира ръката (може би му пее). Това, което бебето вижда, чува и усеща след още много подобни преживявания ще бъде координирано като информация и разбрано.

За да не сме непохватни това, което виждаме трябва да отговаря и съответства на това, което чувстваме.

Мускулите на очите са контролирани от вестибуларния апарат (вътрешното ухо), затова стимулацията на вътрешното ухо подпомага развитието на зрението. Претъркалянето върху легло или търкаляне върху надуваема топка е не само забавно, но и помага на зрението.

Има много начини да стимулирате развитието на зрението от самото раждане:

  • Местете детското креватче в различни позиции спрямо осветлението. Не го поставяйте директно срещу лампа или слънчева светлина.
  • Предложете на детето различни варианти за виждане на обекти от различни гледни точки
  • До две или четири седмици от раждането те могат да проследяват с очи и главичка черно-бяла картинка с удебелени контури. Все още виждат размазано близко стоящи предмети, затова се уверете, че подвижните играчки над леглото са на около 2 метра разстояние от бебето. След втория месец можете да приближите играчките на 1 метър. Разстоянието постепенно се смалява до нормално разстояние необходимо за четене. Такова е разстоянието, в което бебетата виждат фокусирано  (около четвъртия или петия си месец) в зависимост от възможностите, които бебето е имало да лежи по коремче в будно състояние, както и възможностите да поеме контрол над главата си така, че да може локализира желаната от него играчка и да се придвижа към нея.
  • Около третия, четвъртия месец вземете пластмасови книжки или подобни играчки, подходящи за хващане и им помагайте да ги затварят и отварят, удрят едната част в другата, за да развият координация око-ръка.
  • Нощно време светлината, която виждат от леглото си помага за развитие на зрението. Зрението е зависимо от светлината и движението.