Доктор Джейн Уилямс, Директор научен развой, КиндиРу

Бебетата, които получават правилни стимулации и преминават поетапно през фазите на движение през първата си година, имат по-добра координация, концентрация, памет, поведение и възприятие, когато пораснат. Мозъкът на бебето расте най-бързо през първите 12 месеца от живота и това е критичен период за уменията за учене. Изследванията показват, че правилното стимулиране на бебетата може да повлияе върху това как се държат, четат и учат, когато стигнат до училищна възраст. Освен това, правилните стимулации водят до създаване на добри умения за комуникация и социализация. Език и мислене са свързани процеси. Те, както и говора, както и виждането и слушането са всъщност двигателни процеси. Затова казваме, че бебето учи ЧРЕЗ ДВИЖЕНИЕ!!! През тази първа година мозъкът расте драматично, като произвежда милиарди клетки и стотици трилиони връзки между тези клетки. Мозъкът на бебето всъщност достига 64%, достигайки повече от половината от размера му за възрастни през първите три месеца.

Добре е проучено, че голяма част от основното „окабеляване”, от създаването на връзките между невроните в мозъка се случва през първите години от живота и то се случва чрез движение. Знаем случая с румънските сираци,които не са били вадени от леглата си още от бебета и всъшност никога не са могли да се развият тъй като не са имали достъп до движение. Изследванията за развитието на мозъка ясно показват, че успехът на детето в училище се корени в първите години от живота му. Това, което не е добре известно, е колко голям фактор за развитието на невронните връзки на бебето е всъщност родителя. Защо? Защото, за да се развие правилно бебето и детето, ние, родителите, трябва да влезем в ролята на учител. Ние създаваме средата и стимулациите, които да подпомогнат развитието на детето ни. Чисто физиологично погледнато , човешкият мозък нараства и се развива чрез практика и повторение, като този растеж е практически завършен до шестгодишна възраст. Това не означава, че не можем да научим след тази възраст, просто означава, че качеството на обучението, което имаме, ще зависи преди всичко от основите, които сме придобили в тези ранни години. Тъй като мозъкът „расте”, милионите и то качествени връзки, които се създават между невроните му , колко добре тези връзки пренасят послания между невроните, колко са здрави ще определи съответно колко информация мозъкът може да интерпретира от посланията. За да се случи това добро развитие на мозъка са важни няколко фактора: възможности за движение, сетивна стимулация, емоционална сигурност и хранене.

Най-голямата разлика в броя на създалите се невронни връзки се забелязва в първата година от живота на детето и съответно това е прозореца, в който ние, като родители можем да сме най-полезни. Как можем да помогнем на бебето да развива мозъка си? Движението е един от ключовите преживявания, които насърчават обучението за бебета. Мозъците на бебетата растат чрез движение. Представянето на правилните преживявания на движение в ежедневието на бебето ви от най-ранните месеци ще има огромно влияние върху мозъчния растеж и неврологичната организация. Чрез игра, забава и обич, стимулирайте интелектуалния, физическия и емоционалния растеж на бебето . Ние ще ви покажем как. Не забравяйте, всичко това ще се случва чрез движение.