ОСЪЗНАВАНЕ НА СТЪПАЛАТА

  • прекараното време на пода е важно за осъзнаване на стъпалата
  • най-добре е децата да са с боси крачета

Разгледайте стъпалата на бебето си. Те трябва да издържат поне 80 години!

Осъзнаването на тялото започва от главата надолу и от центъра на тялото навън. Стъпалата са едни от последните части на тялото, които децата осъзнават. Интересен факт е обаче, че едни от първите проявени рефлекси са свързани именно със стъпалата. Един от тях се нарича Плантарен рефлекс и е рефлекс на  отдръпване. Той се проявява с отдръпване или разперване на пръстите, когато стъпалото е стимулирано с предмет. Съществуват и други рефлекси на стъпалото, които при определен допир карат стъпалото да се свива или да разперва пръсти. Всички те играят роля за способността един ден бебето да започне да се придвижва напред. Придвижването се случва като реакция на стимулацията на стъпалата, която поражда изпъване и свиване на краката.

Оформя се арка на стъпалото, когато бебето се отблъсква напред в резултат от натиска на крачето към пода. В този момент и пръстите на крака се разперват. Понякога това се получава от стимулация върху стъпалото от одеялото или нещо друго, което се допира до него. Тези първични рефлекси рядко се наблюдават след 5-6 месец. Ако до този период бебетата все още не се придвижват, други мерки и методи могат да бъдат приложени, за да им се окаже помощ.

Бебетата „откриват“ стъпалата си в периода 4 до 6 месеца. В този период те обичат да ги дъвчат, само и само да се уверят, че са си техни. От този момент нататък стъпалата са от огромно значение и свързани с всички движения на бебето. Все още нямат добре изградена координация между око и ръка и между око и крака, но знаят, че нещата на края на краката им са част от самите тях.

Важно е да помагаме на бебетата си да установят контрол над стъпалата си и да ги използват. Това означава много масажи и боси крака когато това е възможно. Ако бебето ви се учи чрез усещане и вкусване, то найлоновите чорапогащници или вълнените чорапи не са много ефективен стимулант. Ако стъпалата на бебето ви са студени просто ги масажирайте!

Най-добра възможност за развитие на стъпалата дават масажът, упражненията и свободата да движат не само ръцете си, но и краката и стъпалата си.