Колко важен е бебешкият период?

  • Обучението на бебетата след раждането им е от голямо значение.
  • Родителите са първите и най-добрите учители на своето бебе.

Ключовата роля на родителите в първите три години от живота на децата е доказана от много изследвания през последните няколко години.

От голямо значение е родителите да научат начини за това как да помогнат на бебето си да се развива сред все по-статичния модерен живот, увеличаващото се количество химикали в храната и все по-широко разпространените социални затруднения. Бъдещето на децата не зависи от правителството и държавата, а от родителите или близките им. Родителите са техните първи и най-добри учители. От тях се очаква да се справят с тази нова, вълнуваща и предизвикателна задача и то без никакво обучение. Можете ли да назовете друга дейност / професия, която да не изисква предварително обучение или практика? И въпреки това, тази задача е най-важната, с която родителите някога са се заемали. Това е ангажимент за цял живот.

Новородените бебета могат да виждат и чуват мъничко, но не разбират много. Те трябва да бъдат изложени на толкова визуална и слухова стимулация, колкото могат да понесат (като им говорим и пеем).  Повторението е от голямо значение. На децата трябва да се дават различни предмети, които да наблюдават, да им се пускат различни звуци, които те да слушат, например популярна музика, но също и класическа. Музиката на Моцарт е любим избор за успокояване, а в същото време може да бъде и стимулираща. Нищо обаче не е по-добро от вашия глас!! Хубав, фалшив или посредствен – няма значение– вашето бебе ще смята, че вие сте удивителни.

Експерти казват, че едно дете трябва да чуе един и същи звук 300 пъти на ден в продължение на една година, за да може звука  да се „запомни“ от мозъка на бебето.

Движенията също трябва да бъдат повтаряни. Новородените трябва да лазят по коремче и пълзят на ръце и колене в продължение на най-малко 500 часа, преди да проходят. Помислете колко информация се изпраща до мозъка с всяко бутане или дърпане на всяка ръка или крак, тъй като те лазят по продължение на предната част на тялото си. Децата  се научават да използват частите на тялото си заедно, за да се придвижват. Те укрепват ръцете, китките,  краката и ходилата си и се учат как да ги използват – като се прибутват и дърпат, като се движат в посока на звуци.  Научават се да коригират зрението си (адаптират за близо и далече), чрез обръщане или движение напред, стремейки се към играчка, която са видели. Научете всичко за този период и наблюдавайте как вашето бебе  РАЗЦЪФВА! Това е чудо!