БАЛАНС

  • Леките движения стимулират и успокояват бебетата
  • „Чувството“ за баланс започва преди раждане

Чувството за баланс стартира преди раждане. То започва да се развива в началото на бременността и е вече развито веднага след раждане. Въпреки това самото умение за баланс те първа ще трябва да се овладее. Вестибуларната система е частта на вътрешното  ухо, отговорна за баланса. Тя измерва степента на движение – скорост, посока и позиция в пространството.

Вестибуларната и визуална системи са тясно свързани, тъй като мускулите на очите са свързани с вестибуларния апарат.

Мускулният тонус, осъзнаване за пространство и координация са част от ролите на вестибуларната функция на вътрешното ухо.

Много люлеене, претъркаляне и двигателни занимания са необходими, за да се осигури стимулация на множеството нервни окончания във вестибуларния апарат. Това е вярно дори и за бебета в първите им месеци. Стимулацията е възможна, ако правите движенията много бавни и внимателно, предоставяйки достатъчно време на съобщенията  да достигнат от нервните окончания до мозъка и да бъдат съхранени там. Всички родители знаят за ползите от люлеенето на бебетата и въпреки това в днешно време повечето бебешки легла са статични, както и бебешките колички. Не е необходимо да правите резки и груби движения. Навеждането на детето внимателно надолу и претъркалянето , като и други дейности за подпомагане на вестибуларния апарат ще свършат чудеса за баланса на детето и общото му развитие. Още по-голям резултат се наблюдава, ако на бебето е предоставено и достатъчно време по коремче когато е будно. По малко, но по-често извършване на тези действия е най-доброто решение.

  

Танцуването с вашето бебе и поставянето им по коремче напречно през ръцете ви е забавно както за тях, така и за вас.  Обикновено бебетата обожават подрусването и поклащането. Тананикайте и пейте, тъй като ритъма е важен за баланса.

Извеждането на бебето на разходка с количка по по-груба настилка често ги приспива. Харесва им поклащането, все пак са свикнали от многото месеци прекарани в поклащане в утробата.

Люлеенето в хамак или в одеяло, хванато от двама родители в краищата, за няколко минути или търкалянето им върху голяма надуваема топка са често дейности, на които бебетата се наслаждават. Пейте им докато траят тези занимания.

Ако бебето ви плаче при извършване на някое от заниманията, спрете и направете нещо по-малко стресиращо за него. Това не значи да се откажете обаче. Дискомфорт у бебета при извършване на вестибуларни упражнения често е индикация за някакъв „проблем“, или са гладни или изморени, или не им е добре  (особено ако имат възпаление на ушичките). Помнете, че бебето ви е един малък човек и винаги му обяснявайте предварително какво ще правите с него! Упражнявайте се по малко, но често, ако детето ви няма никакви физически проблеми.