Пълзенето е първото волево движение за придвижване

Ранното детско развитие има нормален и естествен модел. Всички бебета, на които им е предоставена възможност в процеса на естествено развитие ще започнат да пълзят.

Пълзенето по корем е наречено по различни начини, в КиндиРу понякога говорим и за крокодилско движение напред. Първоначално това движение е само едностранно, а след това преминава в кръстосан модел. Обикновено след кръстосаното пълзене следват самостоятелното сядане и лазене на колена и ръце. Една от най-важните функции, която това движение извършва, е да подпомогне на бебетата да контролират първите вродени рефлекси. Най-благоприятната среда за появата на различните движения, както и пълзенето е тази, която предразполага бебето към по-дълго време лежане по коремче.

Защо природата е включила в нашето развитие това странно движение – пълзенето? Има ли значение дали в днешния свят то ще се прояви или можем да го изпуснем? Много деца успяват да компенсират и наваксат в последствие, ако са изпуснали някои от фазите на развитие и се справят добре в живота, НО колкото по-добри възможности са предоставени на децата, толкова по-голям е шансът детето да се развива добре.

Защо пълзенето е полезно?

Нека да погледаме как се придвижва едно бебе по пода. 

 

  • Бебето се учи на координация на тяло с крайник в подготовка за лазене на ръце и колена.
  • Пълзенето засилва мускулите на ръцете, краката и стъпалата, както и се учат как да ги използват, за да се придърпват и отблъскват.
  • Бебето научава, че има две страни на тялото и как да ги използва координирано и балансирано.
  • Докато бебето пълзи по пода, стотици съобщения за допир и позиция на тялото се изпращат към мозъка и съобщават за техните крайници и къде се намират в пространството.
  • Пълзенето стимулира и зрителните умения, тъй като децата променят позицията на тялото си в пространството. Те учат концепции за пространство и време – колко далеч е онази играчка и колко време ще ми отнеме, за да я достигна?

Родителите могат да помогнат за развитието на бебетата си, като им предоставят много време прекарано по коремче докато бебето е будно още от първите седмици. Намирайте начини бебето ви да е щастливо докато е по коремче, доверявайте се на инстинктите си, а ако посещавате КинидиРу можете да попитате и вашият учител.