Правилното хранене е важно за доброто функциониране на мозъка

Тази тематика е в зависимост от условията на околната среда, както и съветите на педиатъра и медицинските сестри, специалисти в грижата за бебета.

Повсеместно е прието родителите да избягват храна с изкуствено оцветяване, консерванти и добавки и, че кърменето е най-добрият вариант. За съжаление обаче много майки нямат възможност да кърмят. На пазара има много различни и добри алтернативи, препоръчани от педиатри и специалисти.

За кърмещи майки се препоръчва да се хранят с храна богата на хранителни вещества, тъй като качеството и количеството на кърмата е пряко свързано с качеството на храната, която майката приема.

Моделите на хранене са различни и е редно да поискате консултация със лекаря си. Има много опции!

Актуалните указания за безопасно захранване на бебето с твърди храни сочат, че чревният тракт на бебетата е достатъчно развит/зрял около 17та седмица  до 6тия месец, освен ако професионалисти не са препоръчали нещо различно. Поради преобладаването на реакции към храната като колики, обриви, екземи или ушни инфекции (изброените могат да имат много причини, но храната е една от тях), препоръчително е захранването да бъде на база едно към едно и в много малки количества. Винаги изслушвайте съветите на педиатрите, но се вслушвайте и в инстинктите си. Търсете повече информация и не се спирайте на съвета на само един човек при поява на някакъв проблем, например не отминаващ обрив.

Преди всичко, не бъдете прекалено напрегнати в първите месеци от живота на бебчето. Този период представлява предизвикателство за жени, които за първи път стават майки, а много често и за майки, които вече имат деца.

Отпуснете се и не се притеснявайте да попитате за съвет. Не си мислете, че сте твърде тревожна или прекалявате в реакциите си. Помнете, че сте родител на детето си и, че никой друг не се вълнува, интересува и обича детето ви повече от вас.

Внимавайте с храната, която давате на детето си при захранване и наблюдавайте дали храните не причиняват обриви и др. реакции. Ако не сте доволни от нито един от съветите, които са ви дадени помнете, че вие познавате детето си най-добре, тъй като се грижите за него 24 часа в денонощието.

ПИТАЙТЕ, ПИТАЙТЕ, ПИТАЙТЕ – тъй като много нови предизвикателства изникват пред родителите не само с храненето, но и в много други области.